Hírek

arr3Csomagküldési díjCsomagküldési díj változhat a webshop által számított árhoz képest! A csomagküldési díjak méret... arr3ONLINE CHATKedves Vásárlók, Érdeklődők! A chat szolgáltatást átmenetileg felfüggjük. Megértésüket...

Akciós termékek

Szokásos ár: 934 Ft
Ár 751 Ft
Készleten
Akciós
Népszerű

Elérhetőségek

INOXBOLT Kft.
Pázmány Péter u. 1.
Budapest, 1153
Telefonszám: 06-1-228-9425, +36-30-282-6454
info(a)inoxbolt.hu

Hasznos lehet
Korlát építés szabvány előírásai

A témához kapcsolódóan, konkrétan a korlátokat illetően és a kapaszkodókra vonatkozóan a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) 68. §-a rendelkezik a következőképpen:

 

Korlát, mellvédfal

68. § (1) *  Az építményben, építményrészben minden olyan padlószintet, amelynek használata során a használókra nézve a kiesés, leesés kockázata fennáll, a biztonságos használat érdekében korláttal vagy mellvédfallal kell ellátni. A korlátot úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy egy 120 mm átmérőjű tárgy ne férjen át a nyílásain, és ne tartalmazzon felmászást elősegítő, fellépőként szolgáló elemeket. A korlátot, mellvédfalat az előírt vízszintes terhelések elviselésére alkalmas szerkezettel kell kialakítani, szükség esetén figyelembe véve a tolongó tömeg okozta hatásokat is. Az üvegezést tartalmazó korlátot biztonsági üvegezéssel kell kialakítani.

(2) *  A biztonságos gyalogos közlekedés céljára az 1,0 m-nél hosszabb vízszintes vetületű lépcsőt, rámpát, lejtőt fogódzkodóval kell tervezni és megvalósítani. Azt a lépcsőt, rámpát, lejtőt, amelynek a járófelülete a csatlakozó terepszintnél

a) legfeljebb 0,17 m-rel magasabban van, a fogódzkodón felül megfelelő méretű lecsúszás elleni védőperemmel,

b) legalább 0,95 m-rel magasabban van, lecsúszást gátló korlátkialakítással vagy mellvédfallal kell tervezni és megvalósítani.

(3) *  A lépcsőkar legalább egyik oldalát, fogódzkodásra alkalmas módon kell megvalósítani. Tömegtartózkodás céljára szolgáló építményben 2,0 m-nél szélesebb lépcsőkar mindkét oldalát fogódzkodásra alkalmas módon kell megvalósítani.

(4) *  A nevelési-oktatási építmények közterületi kijáratai előtt a járda és az úttest elválasztására korlátot vagy annak megfelelő építményt kell létesíteni.

Elemes rozsdamentes acél korlátrendszer

Mi is az az elemes korlátrendszer?

A kérdés jogos, bárkiben felvetődhet, aki nem járatos a témában. A legtöbb ember amikor építkezésre, lakberendezésre terelődik a szó, ezeket a témákat egyből hatalmas költségekkel és nehezen megtalálható szakemberekkel köti össze. Valóban, elég kevesen vannak, akik otthon nekiállnának kicsempézni a konyhát, vagy kicserélni a fürdőkádat nagyobbra.

A korlátépítésnek nehéznek kell lennie?

Ésszerűen végiggondolva: kétségkívül. Ahogy a laikus látja: a korlát maga az épület, a lépcső, a terasz része, így annak utólagos beépítése bizonyára nagyon komoly beavatkozásokkal jár. És itt lépszínre az elemes korlátrendszer.

Az az elemes korlátrendszer, aminek egyetlen, előre teljes mértékben kiszámítható költsége van: meg kell azt vásárolnia. Nincs szükség szakemberre, tervezőre, kivitelezőre! Az elemes korlátrendszer lényege, hogy mindössze egy mérőszalaggal és némi fantáziával összeállíthatjuk, milyen alkatrészeket is kell megvásárolnunk; csöveket, oszlopokat, végzárókat, esetleg üvegfogókat. Nincs átverés, nincsenek rejtett költségek. Az általunk kiválasztott cég (jobb esetben) segít az elemek összeválogatásában, kiszállítja azt, majd ezt az ügyfélnek csupán egy csavarhúzó és esetleg fúró segítségével össze kell szerelnie. Nem sokkal nehezebb, mint felépíteni egy lego-építményt.

A rozsdamentes korlát jellemzői

Néhány tudnivaló a rozsdamentes korlátokról:

Alkatrészeinek mérete szabványszerűen megszabott. Magyarországon leginkább a 42,4x2mm -es verzió az elterjedt, a legtöbb helyen ezt az átlagosnak számító átmérőre gyártott csövet használják, illetve árulják.

A legtöbb ilyen korlát kétféle csőből áll, egy nagy kapaszkodó- illetve oszlopcsőből - ez a fenti példában a 42,4 mm -, illetve kisebb, dísznek illetve biztonsági okokból felszerelt keresztrúd-csövekből - ezek Magyarországon általában 12 mm átmérőjűek.

A korlátrendszer tényleg teljesen személyre - illetve ingatlanra - szabható! Ezt jól szemlélteti az INOXBOLT.HU rozsdamentes korlát alkatrész listája. Szinte bármilyen elképzelés megvalósítható ezekből az egyszerű, de sokféle elemekből.

Ez az úgynevezett üvegkorlátok alapja is. Ahhoz, hogy üvegkorlátot készítsünk, előbb egy ilyen korlátrendszerre lesz szükségünk, melyhez üvegfogókkal, üvegtartókkal illeszthetjük majd hozzá a - feltehetőleg díszítő szerepű - üvegtáblákat.

Kinézetre kifinomult, minimalista, modern látszatot árasztanak. Általában szálcsiszolt acélból készülnek, mely "selymesen" tükröződik.

Anyagának köszönhetően ellenáll a savas esőnek, az UV sugárzásnak, illetve természetesen a rozsdának is és elég strapabíró.

Két elem összekapcsolása többféleképpen történhet. Használhat feltűnő, elkülönítő csuklót, de akár teljesen el is rejtheti a kapcsolásokat. Így a korlát úgy fog tűnni, mintha egyetlen egy darabból állna.

Rozsdamentes és üvegkorlátok: Elegancia és Biztonság Harmóniája

A modern építészeti tervezésben a rozsdamentes és üvegkorlátok egyre növekvő népszerűségnek örvendenek.
Ezek a kifinomult és funkcionális elemek nem csupán az esztétikai vonzerőt emelik, hanem a biztonság és praktikum magas szintjét is biztosítják. A rozsdamentes korlátok tartósságuk és ellenállóságuk révén nyújtanak hosszú távú megoldást.
Az acél ötvözetei biztosítják a korrózióval és rozsdával szembeni ellenállást, így a korlátok akár kültéren is alkalmazhatók. Könnyen karbantarthatóak és sokféle stílusban elérhetőek, így könnyen illeszkednek bármely építészeti környezetbe.

Az üvegkorlátok átlátható eleganciát és modern megjelenést hoznak létre. A kilátás élvezetét nem zavarva biztosítják a térérzet tágasságát. Természetes fény áramlását engedik meg, ami világosabb belső tereket hoz létre.
Az üveg tartós, könnyen karbantartható és biztonságos anyag, amely szilárd tartószerkezetekkel van kombinálva.

Mindkét korlát típus az esztétika és a funkcionalitás tökéletes összhangját hozza létre. Az elegancia és a biztonság ötvözése révén a rozsdamentes és üvegkorlátok nem csupán épületek, hanem életstílusok emblematikus elemei is. Legyen szó lépcsőkről, teraszokról vagy erkélyekről, ezek a korlátok olyan elemek, amelyekben az esztétika és a biztonság teljes harmóniája tükröződik.

 

ZGMyZjA3NT