Hírek

arr3Csomagküldési díjCsomagküldési díj változhat a webshop által számított árhoz képest! A csomagküldési díjak méret... arr3ONLINE CHATKedves Vásárlók, Érdeklődők! A chat szolgáltatást átmenetileg felfüggjük. Megértésüket...

Elérhetőségek

INOXBOLT Kft.
Pázmány Péter u. 1.
Budapest, 1153
Telefonszám: 06-1-228-9425, +36-30-282-6454
info(a)inoxbolt.hu

» Lépcsőkorlátok
Lépcsőkorlátok

„A közlekedés és tartózkodás biztonsága érdekében elhelyezett szerkezetek.” Így határozható meg a lépcső melletti mellvéd, fogódzó és korlát. A funkcióján túl a szemlélő mégis látványa, esztétikai értéke és a környezethez való alkalmazkodása alapján értékeli.

 

A belső tér tervezői mindig nagy figyelmet fordítanak korlátok kialakítására, mert nagyon látványos, az összhangot erősítő térelem. A használók anyagi lehetősége és ízlése a tér és a berendezés stílusa is lényeges kiindulási pont. 
A korlátok anyagának kiválasztásánál figyelembe kell venni a lépcső szerkezetét. Beltéri lakáslépcsők anyagaként leggyakoribb a vasbeton, a fémszerkezetű és a fa. 
A fémszerkezetek modern stílusoknál burkolás nélkül is megállják a helyüket. A vasbeton lépcsők kaphatnak fa-, illetve szőnyegborítást és műkősimítást is. Itt a legszélesebb a korlátválasztás lehetősége, hiszen fa, bármilyen fém és üvegkorlát is alkalmazható. A teljes egészében faszerkezetes falépcsőkhöz viszont csak fakorlát rendelhető. 
A fémkorlátok tetszőleges keresztmetszetű acél, alumínium és réz idomokból készülnek. Hegesztéssel, csavarozással, szegecseléssel állítják össze ezeket a szalagkorlátokat. Felületkialakításuk is változatos. Lehet mattított, szálcsiszolt, magas fényű vagy porszórt festett is.
A kovácsoltvasként ismert lágyacél valódi kézműves munka. Bármilyen stílushoz megtervezhető a megfelelő forma. Festett és antikolt felülettel, esetleg fából készült korlátfával az egyik legnemesebb lépcsőkísérő. Nem tévesztendő össze az előre gyártott elemekből lakatosmunkával összeszerelhető korláttal.
Az üvegkorlátok szerkezeti megerősítést követelnek. Csiszolt szélű biztonsági üvegből készíthetők és rezgésmentes vasbeton-szerkezetű lépcsőkhöz ajánlott.
Fakorlátokat burkolt vasbetonlépcsőkhöz vagy teljes falépcsőkhöz használjuk. Legtöbbször egymástól azonos távolságra elhelyezett függőleges elemekből áll. Mivel nagyon egyszerűen megmunkálható, formagazdagsága szinte végtelen. Általában esztergálással készítik el. Ilyen korlátelemeket előregyártva is vásárolhatunk megfelelő korlátfával együtt. 
Bármilyen lépcsőnk és korlátunk legyen, vegyük figyelembe az esztétikumon túl a biztonságot is!

Forrás

A leggyakoribb korlát kialakítások

A legelterjedtebb korlát kialakítások közé tartoznak:

1. *Lépcsőkorlátok*: Ezek a korlátok a lépcsők mentén helyezkednek el, hogy segítsenek a biztonságos közlekedésben. Általában vízszintesen vagy függőlegesen elrendezett rúdokból, oszlopokból vagy panelekből állnak.

2. *Erkélykorlátok*: Az erkélykorlátok teraszok és erkélyek szélét védi, biztonságos teret nyújtva a lakóknak vagy látogatóknak. Ezek is hasonló kialakításúak lehetnek, mint a lépcsőkorlátok.

3. *Teraszkorlátok*: Teraszok és kültéri helyszínek szélét védi, megakadályozva a leesést és biztosítva a biztonságot. Többféle stílusban és kialakításban elérhetők, hogy illeszkedjenek a környezet hangulatához.

4. *Kerti korlátok*: Ezek az alacsonyabb korlátok megvédenek területeket, például virágágyásokat vagy növényeket, és esztétikus hatást keltenek a kertben.

5. *Széleskorlátok*: Gyakran közterületeken vagy nagyobb nyilvános helyeken találhatók, és az emberek védelmét szolgálják forgalmas területeken, például parkokban vagy köztereken.

Ezek csak néhány példa a korlát kialakítások közül, és a konkrét kialakítás függ az adott helyszíntől, tervezéstől és funkciótól.

 

YjJhZjQ