Hírek

arr3Csomagküldési díjCsomagküldési díj változhat a webshop által számított árhoz képest! A csomagküldési díjak méret... arr3ONLINE CHATKedves Vásárlók, Érdeklődők! A chat szolgáltatást átmenetileg felfüggjük. Megértésüket...

Akciós termékek

Szokásos ár: 934 Ft
Ár 751 Ft
Készleten
Akciós
Népszerű

Elérhetőségek

INOXBOLT Kft.
Pázmány Péter u. 1.
Budapest, 1153
Telefonszám: 06-1-228-9425, +36-30-282-6454
info(a)inoxbolt.hu

» Tisztítás, karbantartás
Rozsdmentes acél

Kérem, olvassa el figyelmesen ezt az útmutatót, mert rozsdamentes acél termékeink a rendeltetésszerű használat és rendszeres karbantartás mellett őrzik meg hosszútávon esztétikus megjelenésüket.

 

Az itt leírt technológiák alkalmazásával, valamint szakmai hibák elkerülésével garantálható ellenálló képességük.

 

Rozsdamentes vagy más néven inox acélok alkalmazási területei

 

A korrózióálló (rozsdamentes, inox, saválló) acélokat előnyös adottságaik következtében egyre nagyobb a felhasználási területük.
Találkozhatunk velük az építő, élelmiszer és vegyiparban, de növekvő jelentőséggel bírnak a gépipar és a háztartási gépek gyártása területén is. Napjainkban az esztétikus megjelenés, valamint a környezetvédelem szerepének a növekedése további alkalmazási területeket tár fel, mint például az utcai bútorok, üzletberendezések, beléptető kapuk (oszlopok, korlátok, reklámhordozók) és különböző díszítő célú védőborítások.

 

Anyagválasztási szempontok

 

A megfelelő anyag kiválasztása során több szempontot kell figyelembe venni. A legfontosabb a fellépő korróziós igénybevétel, ami az összetett felhasználási környezet függvénye. Az alapanyaggyártók a korrózióálló acéloknak számos típusát fejlesztették ki, felhasználási területtől függően más és más tulajdonsággal kell hogy bírjanak. Eltérő összetételű anyagot igényel egy tengervízzel érintkező szerkezet, egy a vegyipar , a gyógyszeripar különböző technológiai folyamataiban résztvevő, vagy a légköri korróziónak, esővíznek kitett szerkezetekétől.

 

A rozsdamentes acélok előnyei

 

A rozsdamentes acélokat előnyös tulajdonságaik miatt egyre több területen alkalmazzák, melyek a következők:
● kedvező ár/minőség arány
● ellenállóképesség agresszív közegekkel, környezeti hatásokkal szemben
● gyártásuk környezetbarát technológiával történik
● felületkikészítés lehet optikailag fényes, matt, szálcsiszolt, polírozott, stb.
● jó deformációs tulajdonságok, a gyors hőmérséklet változások nem okoznak szerkezeti és anyagszerkezeti változásokat, amelyek kifáradáshoz, vagy észrevehető öregedési folyamathoz vezetnének
● minimális karbantartást igényel a felületkikészítés során képződő passzív réteg miatt, tisztításuk egyszerű
● mechanikai tulajdonságaik kedvezőbbek, mint más hasonló rendeltetésű acéloké
● esztétikus és modern megjelenés

 

A rozsdamentes acélok felületkezelése

 

A felület kiképzése különleges jelentőséggel bír, mert ennek állapota szabja meg a korrózióval szembeni ellenállóságot. A szakszerűtlen felületkezelés a korrózióállóságot jelentősen csökkenti.

 

Hogyan őrizzük meg az ellenálló képességet korrózióval szemben?

 

A nemesacélok korrózióval szemben tanúsított ellenálló képességéért az anyag felületén kialakuló nagyon vékony, úgynevezett passzív réteg a felelős. E réteg közelében a króm és nikkelötvöző anyagok feldúsult állapotban vannak jelen, így megakadályozva az oxidációs folyamatot levegővel, vagy egyéb oxigént tartalmazó közeggel. Az ilyen acél korrózióval szembeni ellenállósága csupán sérülésmentes állapotban biztosított. Ezt a néhány mikrométer vastag passzív réteget megmunkáláskor megsértjük, vagy eltávolítjuk, így az acél felülete védtelenné válik. Ha a felületet nem éri korróziós hatás, akkor a passzív réteg négy-öt nap alatt újra kialakul. Ha nem tudjuk megvédeni a felületet, akkor a sérülések helyén megindul a korrózió. Ezt a nem kívánt korróziós hatást tudjuk megelőzni szakszerű felületkezeléssel. A rozsdamentes acél felületek pácolással és passziválással tehetők tartósan ellenállóvá. Az inox acélok védelme növelhető INOX védő és ápoló spray-kel valamint különféle korrózióvédő olajok alkalmazásával, melyek védőfilmet képeznek a rozsdamentes fém felületén.

 

Mit kell figyelembe venni rozsdamentes acélok tovább feldolgozása során?

 

Az ausztenites korrózióálló acélok, fél és késztermékek tárolása szállítása, gyártása és csomagolása során nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy szénacéloktól, szénacél termékektől, szénacéllal szennyezett szerszámokkal és csiszoló anyagokkal ne érintkezzen. Gyakori hiba forrása, hogy nem megengedett módon a korrózióálló anyagok mellett szerkezeti acélokat, szénacélokat munkálnak meg egy légtérben. A felületbe csapódó szikra vagy a felületre rakodó ferrit por „megfertőzi” a nemes acélt és korrózió kiindulási pontja lesz. Az eltérő elektrokémiai potenciál következtében az érintkezési felületről nem kívánt korróziós folyamat fog elindulni. Tipikus hibának tekinthető, hogy a kötőelemek megválasztásakor figyelmen kívül hagyják ezt a tényt. A hiba megelőzésére javasoljuk, hogy a kötőelemek tervezésekor és beszerzésekor olyan korrózióálló csavarokat, alátéteket és anyákat válasszanak, amelyek az idegen rozsda képződés elkerülése mellett az összerágódás káros következményeit is elkerülhetővé teszik.

 

Rozsdamentes acél felületek tisztítása

 

Fontos szabály, hogy azonnali tisztítást kell végezni, amennyiben a fényes felületen rozsdásodásra utaló elszíneződést tapasztalunk. A korrózióálló acél felületek tisztítására nem alkalmas minden vegyszer és takarító eszköz. Sokféle inox tisztítására szolgáló szer van forgalomban. Fő szabályként kijelenthető, hogy a foszforsav tartalmú szerek alkalmasak, míg a sósavat tartalmazó szerek nem megengedhetők korrózióálló acél felületek tisztítására. A felületre ajánlatos a tisztítószert puha ronggyal felvinni, soha ne használjunk kemény, jó dörzsölő hatású szivacsot. Mechanikai tisztítás esetén nem használható fémből készülteszköz. Természetes szálból vagy műanyagból készült kefék használatát ajánljuk. Makacs szennyeződés esetén válasszunk speciális INOX anyagokhoz ajánlott savas tisztítószert. A tisztított felületet vegyi kezelés után mindig tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni.

 

Rozsdamentes acélok csomagolása, szállítása

 

A cél, hogy a felületek védve legyenek a szállítás során esetleges sérülésektől.
A csomagolóanyag lehet:
● fólia
● buborék fólia
● hullám papír
● karton doboz
● papír
● ragasztószalag

 

Több darabos csomagolásnál figyelni kell arra, hogy a két anyag mozgatásánál, szállításánál ne sérüljön, ne csiszolódjon egymással össze. Szállítás esetén a megrendelőnek, a szállítónak felhívjuk a figyelmét arra, hogy a járművön több anyag egymáshoz ne dörzsölődjön mert sérülést okoz.

 

Nagyon fontos!!!

 

Kerülje az olyan helyekről, lakatos műhelyekből, raktárakból való vásárlát, megrendelést, ahol egy légtérben és egyidőben dolgoznak szénacéllal (vas) és rozsdamentes acéllal. A szálló fémporral való érintkezés esetén a rozsdamentes acél „megfertőződik” és a sérülés helyén megindul a nemesfém korróziója.

Üvegfelületek takarítása, karbantartása

Üvegfelületek takarítása, karbantartása, minőségi jellemzői

 

Az üveg sokféle vegyszerrel szemben ellenálló, de nem mindegyikkel szemben. Az üveget lehet mosni, hogy eltávolítsuk a felületéről a szennyeződést, illetve hogy megvédjük az üveget felületét az elfoltosodástól.

 

Az üveg akkor foltosodik el, amikor az üvegben lévő nátrium reakcióba lép a levegőben lévő nedvességgel. A nátrium kevés vízzel nátrium-hidroxidot alkot, ami az üveg korrózióját okozhatja. A nátrium-hidroxidot vízzel és a szokásos üvegtisztító oldatokkal, pl. alkohol és víz, vagy ammónia és víz keverékével könnyen el lehet távolítani. A beszerelt üveg kevésbé van kitéve a nátrium-hidroxid okozta károsodásnak, mivel az eső természetes módon megtisztítja az üveg felszínét.

Javasolt tisztítási vagy mosási megoldások

 

A. Általános üvegtisztítás

 

 • Használjon vízzel átitatott tiszta ruhát.
 • Ha kereskedelemben kapható üvegtisztító oldatot használ, tartsa be a csomagoláson lévő használati utasításokat. A tisztító oldatot tiszta, puha, száraz ruhával azonnal törölje le.
 • Használjon 50-50 százalékos alkohol-víz keveréket, vagy ammónia és víz keverékét, majd öblítse le az üveget langyos vízzel. Az üveget tiszta, puha ruhával vagy szarvasbőr és cellulóz szivaccsal szárazra kell törölni.

 

B. Figyelmeztetések

 

 • Kerülje a szemcsés vagy erősen lúgos tisztítószereket. Ne használjon kőolaj származékokat, vagyis benzint, gázolajat vagy gyújtófolyadékot.
 • A fluorsav és a foszforsav az üvegfelület korrózióját okozhatják, ezért ezeket tilos használni.
 • Óvja az üveg felszínét a fémkeret, tégla vagy fal tisztítására használt savak és tisztítószerek ráfröccsenésétől vagy ráfolyásától, és a hegesztési eljárások szétszóródó származékaitól.
 • Ügyeljen arra, hogy semmiféle tisztító oldat és egyéb anyag ne érintkezzen a ragasztott üveg széleivel.
 • Ne használjon durva kefét, borotvapengét vagy más olyan tárgyat, ami megkarcolhatja az üveget.
 • Az építőanyagokat – beton, tűzmentesítő anyag, festékek, címkék és szalagok – azonnal távolítsa el.
 • Egyszerre csak kis területet tisztítson meg, és gyakran vizsgálja át az üveg felületét, meggyőződve arról, hogy az üveg nem sérült meg.
 • A legjobb eredményt akkor érheti el, ha az üveget olyankor tisztítja meg, amikor a felülete árnyékban van. Ne tisztítson üveget, ha azt közvetlen napfény éri, vagy az üveg átmelegedett.

 

MINŐSÉGELLENŐRZÉSI IRÁNYELVEK

 

Az alábbi minőségi szabványok ajánlott iránymutatóként szolgálnak a bevonatos üvegtermékek értékeléséhez, és elsősorban a jelenleg érvényes EN 1096 Európai Szabványon alapulnak.

 

Általános tudnivalók

 

· A szokásos nézés távolság mellvéd üveg esetén 5 méter. A látószög 90º legyen élénk, homogén háttér előtt. A mellvéd üveget sötét, homogén háttér előtt kell megvizsgálni.

 • A legfontosabb a látható terület középső része, amely egy üveglap szélességének illetve hosszúságának középső 90%-ában van meghatározva. A fennmaradó részt tekintjük peremterületnek. Az üveg vizsgálatára maximum 20 másodpercet kell fordítani.
 • A vizsgálatot a vonatkozó EN-szabványok szerint kell elvégezni.

 

Mellvéd üveg (reflexióban vizsgálandó)

 

 • A szín és a tükrözés terén összességében lehetnek kisebb eltérések, ami elfogadhatónak tekinthető.
 • A maximum 3 mm-es tűlyukak elfogadhatók.
 • A karcolások 75 mm-ig elfogadhatók

 

KONDENZÁCIÓ (Páralecsapódás)

 

Nagyon ritkán kondenzáció akkor alakul ki az üvegen, amikor a felületi hőmérséklete a harmatpont alá esik.

 

OTA4NWQxN